Geen pijnlijke voeten in je skischoenen?

Sidas geeft 12 tips!

Bergen, verse sneeuw, zon en een mooie blauwe lucht: alle ingrediënten voor een mooie dag skiën komen perfect samen. Met één uitzondering: comfort voor je voeten. Winters komen en gaan, met altijd dezelfde issues. Kleine irritaties en pijn die ervoor zorgen dat je skisessie een kwelling wordt. Soms neemt het ongemak van je voeten in je skischoenen veel weg van het plezier dat de sport je eigenlijk zou moeten brengen. En dat is zo jammer! Laurent Tacussel, hoofd International Training bij Sidas, heeft meer dan 20 jaar ervaring in bootfitting en is niet zomaar een expert op dit gebied. Hij heeft de relatie tussen je voeten en je skischoenen tot een ware kunst verheven. Hieronder geeft hij je 12 tips om nooit meer pijn in je skischoenen te hebben.

Voordat je gaat skiën

1. Zorg voor goed materiaal.
Er zijn geen slechte skischoenen op de markt, alleen voeten in ongeschikte skischoenen met ondermaatse andere materialen. Het comfort van je voeten hangt niet alleen af van je skischoenen. Het hangt allemaal af van de winnende combinatie: zeker de schoen, maar ook de sok, binnenzool en liner.

2. Loop je schoenen voor het skiën in.
Hoe goed je materiaal ook is, op de eerste dag met je nieuwe skischoenen zullen je voeten flink op de proef worden gesteld. Om het ongemak van de eerste dag skiën te reduceren, kun je het beste je skischoenen thuis een aantal keer aandoen. Loop ermee rond om ze te flexen.

3. Bereid je voeten voor.
Je voeten voorbereiden voor een situatie waaraan ze niet gewend zijn heeft wat routine en voorbereiding nodig, maar dit zal je redding zijn. Je voetboog met een tennisbal masseren, ervoor zorgen dat je teennagels goed geknipt zijn en het aanbrengen van een vochtinbrengende of anti-friction crème is een kleine moeite, maar zal zeker het risico op blaren en oververhitting verminderen.

Op de dag dat je gaat skiën

4. Trek je skischoenen bij kamertemperatuur aan.
Niets is erger voor het comfort van je voeten dan je dag beginnen met het aantrekken van koude skischoenen. Bewaar je skischoenen 's nachts daarom niet buiten, in de kelder of in de kofferbak van je auto.

5. Doe je skischoenen op de juiste manier aan.
Je kent het vast wel: skiërs die worstelen met het aantrekken van hun skischoenen, zittend in de achterbak van een auto, op een parkeerplaats grenzend aan de sneeuw. Er is echter een simpele manier om je skischoenen correct aan te trekken. Maak het instappen makkelijker door je duimen tussen de schoen en de shell te plaatsen, net onder de gesp van de strap.

6. Past je skischoenen op de juiste manier aan.
Correct aangepaste skischoenen houden je voeten perfect op hun plek, zonder ze samen te knijpen. Je bent zelf de enige persoon die dit kan beoordelen, besteed daarom genoeg aandacht aan de hoeveelheid druk als de schoen dicht is. Een kleine tip: luister naar het geluid van de gespen als deze tegen de shell klikken, dit moet niet te dof klinken.

7. Pas je schoenen aan als de dag vordert.
Als de dag vordert, vormen de materialen van de liner zich door het gewicht van je lichaam. Het kan dus zo zijn dat je na een aantal uur skiën de gespen en buckles strakker vast moet maken, om zo comfortabel te blijven skiën.

8. Laat je voeten tijdens een pauze rusten.
Of je nu een koffiepauze neemt, gaat lunchen of in de skilift zit, haal even de druk van de gespen om je voeten even rust te geven. Hier zul je later op de dag veel profijt van hebben.

Après ski, na je dag skiën

Het comfort van je voeten is ook een kwestie van vooruitdenken. Geloof ons, morgen ben je dankbaar voor de paar minuten extra die je vandaag aan de verzorging van je voeten hebt besteed. Voor de warme chocolademelk die lonkt, ondanks dat je uitgeput bent van een hele dag skiën.

9. Trek je skischoenen op de juiste manier uit.
Net zoals het aantrekken aan het begin van de dag, is het ook belangrijk dat je je skischoenen op de juiste manier uittrekt aan het einde van de dag. Ook dit doe je door je duimen tussen de shell en de liner te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de zool en de tong van de liner op hun plek blijven zitten.

10. Droog je skischoenen.
In plaats van je skischoenen in de achterbak van je auto te gooien zodra je ze uit hebt getrokken, is het beter om je skischoenen netjes weg te zetten en de gespen te sluiten. Ben je thuis, haal dan de liners uit de shell en droog deze. Dit kun je doen met een schoenendroger, zoals de Sidas Drywarmer, of door de liner naast een hittebron te zetten. Zorg er dan wel voor dat de liner niet in direct contact met de hittebron komt. Droog je de liner niet, dan kan dit invloed hebben op de vorm en eigenschappen van je liner.

11. Onderneem actie als je pijn hebt.
Als je aan het einde van de dag pijn aan je voeten hebt, steek dan niet je hoofd in het zand. Je kunt er namelijk wat aan doen. Probeer bijvoorbeeld eens de Sidas Gel Shin Protector, die je in je sok kunt plaatsen.

12. Berg je skischoenen goed op.
Aan het einde van het seizoen, als je je skischoenen waar je zoveel plezier aan hebt beleefd gaat opbergen, haal dan eerst alle componenten, van de liner tot de zool, uit elkaar en laat je skischoenen twee tot drie dagen aan de lucht drogen. Berg ze daarna op in een droge ruimte, beschermd tegen de zon, in een tas speciaal voor skischoenen.

Misschien hebben we (nog) niet voor een eeuwige band tussen je voeten en je skischoenen gezorgd, maar met deze tips kunnen ze op z'n minst vrienden zijn.