Ga je meedoen aan een marathon?

Sidas helpt je met de perfecte voorbereiding

Al maanden geleden heb je het besloten: je gaat meedoen aan een marathon! Of het nu je eerste keer is of dat je een ervaren hardloper bent, hieronder geven we je een aantal tips om te zorgen voor het meest belangrijke tijdens een marathon: je voeten.

Zorg voor je voeten met een anti friction cream
De marathon komt steeds dichterbij en je begint de druk te voelen. Het zou een afgang zijn als je vanwege pijn aan je voeten niet op je best bent. Je gaat meer dan 40 kilometer rennen en de grote inspanning en stress op bepaalde delen van je voeten zouden kunnen zorgen voor wrijving, irritatie en blaren. Maar, geen paniek, Sidas heeft de oplossing om deze problemen te voorkomen! Een anti friction cream beschermt de huid tegen vervelende wrijving en gaat het ontstaan van blaren tegen. Begin goed en neem de tijd om je voeten te verzorgen. Begin 10 tot 15 dagen voor de start van de marathon met het dagelijks aanbrengen van een kleine hoeveelheid crème op je voeten. Jij kent je voeten het beste, dus masseer de crème op de meest gevoelige delen.

Begin drie weken voor de marathon met het verstevigen van je voeten
Dit proces is erop gericht om je voetzolen te versterken, te beginnen drie weken voor de race.Twee simpele stappen, die elke dag maar een paar minuten van je tijd vragen, verzekeren je ervan dat je voeten in optimale conditie zijn voor een marathon. Om te beginnen: gebruik een voetproduct dat zuren bevat, om de huid van je voetzolen steviger te maken. Er zijn verschillende producten op de markt, maar sommige hardlopers gebruiken gewoon een halve citroen. Wat je ook gebruikt, het proces is hetzelfde: breng het product elke ochtend aan op de meest gevoelige gebieden. De tweede stap is essentieel wanneer het aankomt op het afronden van je voorbereiding, want producten met zuren drogen je huid uit. Daarom dien je elke avond je voeten in te smeren met een anti friction of hydraterende crème.

Draag passende inlegzolen
Het is niet genoeg om de laatste hardloopschoenen te dragen om je voeten te beschermen tegen verwondingen. Inlegzolen helpen met de uitlijning en stabilisatie van je voeten, als aanvulling op je loopschoenen. Ze zorgen voor maximaal comfort tijdens je trainingen en de marathon zelf. Gemaakt van lichtgewicht, ademende materialen, absorberen inlegzolen schokken en gaan ze verwondingen tegen. Demping van de hielen kan nog eens extra verbeterd worden met een gel pad.

Draag technische schoenen en sokken
Ga je een marathon lopen, draag dan technische schoenen en sokken die je al eerder gedragen hebt én die geschikt zijn voor hardlopen. Tijdens de marathon gaan je voeten zweten, ze worden warm en zwellen op, iets dat tijdens het rennen van een marathon onvermijdelijk is. Technische sokken, die bij je voeten passen, zullen de temperatuur reguleren en transpiratievocht afvoeren. Hierdoor worden wrijving en blaren voorkomen. Draag ook schoenen die aangepast zijn aan de vorm van jouw voeten en jouw manier van lopen. Dit zorgt voor comfort, reduceert de inmpact en gaat verwondingen tegen. Erg belangrijk: wissel niet een dag van tevoren van materiaal. Nieuwe schoenen of sokken kunnen zorgen voor nieuwe drukpunten, die snel pijnlijk kunnen worden en zich kunnen ontwikkelen tot blaren.

Je voeten zijn nu klaar voor de marathon, het enige wat je nu nog moet doen is...rennen!