Beginnen met hardlopen?

Sidas geeft je tips!

Hardlopen is tegenwoordig ontzettend hip. Stijlvolle foto's van trendy schoenen en gespierde hardloopbenen hebben Instagram en Pinterest overgenomen. Ook het internet staat bol van de adviezen om van jou een hardloper te maken. Maar hoe weet je nu wat het beste advies is? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet, om jouw hardloopskills te verbeteren en je optimaal van de sport te laten genieten.

TIP 1
Laat je voeten meten bij een specialist. Omdat elke voet uniek is, is het belangrijk om te weten welk voettype en welke maat je hebt. Zo kun je de best passende hardloopschoenen en -inlegzolen kiezen.

TIP 2
Goede hardloopschoenen en zolen die perfect bij je voet passen, zijn onmisbaar om het comfort te krijgen dat je nodig hebt tijdens het hardlopen én om blessures te voorkomen. Het meest ideale materiaal voor jou is onder andere afhankelijk van je trainingsfrequentie, je doel, je gewicht en de ondergrond waarop je rent. Aarzel niet om je te laten adviseren door een specialist.

TIP 3
Een goed paar hardloopsokken is essentieel om risico's op blessures te verminderen en het comfort van je voeten te optimaliseren. Het gebruik van andere beschermers, zoals een anti-friction cream of teenbeschermers, kan ook heel nuttig zijn. Sidas heeft een uitgebreide collectie beschermers.

TIP 4
Er zijn verschillende theorieën over hoe je moet ademen tijdens het hardlopen. Via de borst, via de buik, door de neus of door de mond? Luister naar je lichaam: elke hardloper is anders en kent zijn of haar lichaam het beste. Het is belangrijk om je natuurlijke ritme je ademhaling te laten reguleren. Tijdens je workout hebben je spieren meer zuurstof nodig, dus stel niet te veel vragen en haal gewoon adem! Ben je buiten adem, denk er dan aan dat langzamer rennen of lopen geen valsspelen is.

TIP 5
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: water drinken tijdens het hardlopen is essentieel. Afhankelijk van je tempo, verlies je tijdens het hardlopen tussen de 0,5 en 2,5 liter water per uur. S het warm weer, dan zijn deze cijfers zelfs nog hoger. Hoe meer water je verliest tijdens het rennen, hoe hoger je lichaamstemperatuur is en dus hoe lager je prestaties. Zelfs als je denkt dat je het nog aan kunt, denk eraan dat als je lichaam niet goed gehydrateerd is, je te maken kunt krijgen met krampen, hoofdpijn, nierstenen en andere ongemakken.

TIP 6
Of het nu je eerste run ooit is, je eerste run in een lange tijd of dat je aan het trainen bent voor een marathon, één ding is zeker: hersteltijd is essentieel. Stop na je rondje niet meteen met rennen, maar loop rustig uit en doe stretchoefeningen. Hierdoor bereid je je spieren voor op het herstel en de volgende workout. Bouw je reserves weer op en vergeet niet te drinken. Gebruik ook een recovery cream die je spieren helpt ontspannen.
Uiteraard draait het bij hardlopen niet alleen om fancy hardloopschoenen en perfect passende zolen. Een gezonde levensstijl is net zo belangrijk. Stop met roken, eet gezond, slaap genoeg en je zult zien dat je sportieve prestaties vooruit gaan.