Waarom speciale inlegzolen voor wielrennen gebruiken?

Sidas legt het uit!

Hoewel wielrennen een sport is waarbij je gedragen wordt, krijgen je voeten veel te verduren als je urenlang op de fiets zit. Sterker nog, ondanks het gebrek aan contact met de grond wordt er tijdens het fietsen veel stress op je voeten uitgeoefend. Deze stress kan pijn en blessures veroorzaken en je plezier en performance doen kelderen. Daarom heeft Sidas met hulp van Astana, een van de beste internationale fietsploegen ter wereld, een collectie inlegzolen speciaal voor fietsen ontwikkeld. Deze innovatieve inlegzolen helpen alle fietsers, van amateurs tot wedstrijdrijders, om vaarwel te zeggen tegen voetpijn en hallo tegen performance.

Kelly Avenas, een podotherapeut en orthopedist bij Sidas, een fietsspecialist en de consultant van Astana op dit gebied, legt uit hoe fietsen onze voeten op een zeer unieke manier belast. Want – en waarom niet meteen een einde maken aan een voordeel – hoewel fietsen je dragen en je voeten de grond niet raken, betekent dit niet dat ze niet werken!

‘Allereerst, als je loopt of rent, buigen je voeten op natuurlijke wijze tijdens beweging met een draaiing van het scheenbeen van ongeveer 15 graden. Op een fiets buigen je voeten niet meer door de schoenplaatjes aan je schoenen. Daarnaast verdelen dezelfde schoenplaatjes de druk die op de voet wordt uitgeoefend, die gewoonlijk naar voren en naar achteren wordt verdeeld, ongelijkmatig. Hier heeft het gebrek aan hielondersteuning de neiging om de voorvoet te zwaar te belasten. En last but not least, zelfs als het contact niet direct is, krijgen je voeten veel trillingen van het wegdek. Ze moeten de schokgolven opvangen die soms erg sterk zijn als het terrein oneffen is, zoals op de kasseien van Parijs-Roubaix’, aldus Kelly.

Van voetpijn naar onplezierige gevolgen…
Deze belasting van de voeten kan verschillende gevolgen hebben, die in sommige gevallen ernstig kunnen zijn:

Ongemak
De beruchte brandende voeten die de vloek zijn van alle fietsers. Welke wielrenner heeft deze bijzonder pijnlijke oververhitting van de voetbogen niet meegemaakt?

Blessures
Dit herhaalde ongemak en de onbalans in de houding kunnen op lange termijn leiden tot ontstekingen in de middenvoetsbeentjes en onder de voet en kunnen ook impact hebben op de kuiten, achillespezen en zelfs de knieën.

Verlies van efficiëntie
Minder nauwkeurig trappen kan ervoor zorgen dat je minder effectief bent.

De overbelasting en bijbehorende gevolgen kan verschillende oorzaken hebben, waaronder verkeerde schoenen (te klein, te groot of te smal), verkeerde sokken en slecht zittende schoenplaatjes. We raden je aan om je hiervoor te laten adviseren door een fietsexpert.

Het toppunt van innovatie en technologie
Sidas is zich bewust van de specifieke voetproblemen waar fietsers mee te maken krijgen en heeft samen met Astana een collectie inlegzolen voor wielrenners ontwikkeld. De samenwerking tussen beide partijen leidde tot twee modellen inlegzolen. De Bike+ is een comfortabele oplossing voor iedereen die van fietsen houdt en is direct te gebruiken. De Custom Bike is door professionals gemaakt, van de juiste materialen, en kan volledig aan je voeten aangepast worden. De samenstelling van beide inlegzolen is nagenoeg gelijk en gebaseerd op dezelfde principes. Het materiaal bij de voorvoet absorbeert trillingen en zorgt tegelijkertijd voor precisie en dynamiek. De Podiaflex technologie onder de voetboog en aan de achterkant is een fijne, lichte hars die voor een goede ondersteuning en energieoverdracht zorgt. Tot slot zorgt een ring van hars voor stabilisatie van de hiel en gaat deze tevens verlies van wrijving tegen.

Een wonderlijke oplossing voor comfort…
De wielrenners van de Astana ploeg merkten echt een verschil voor en na het gebruik van de Sidas inlegzolen. Alle atleten waren eensgezind in hun lof over de Sidas binnenzool als ‘wonderoplossing’ voor comfort. Dit maximale comfort heeft verschillende oorzaken:

- een betere verdeling van de drukpunten tussen de voor- en achterkant van de voet
- optimale absorptie van trillingen vermindert schokgolven en verlies van wrijving
- correctie van terugkerende afwijkingen in de houding die op lange termijn tot blessures kunnen leiden

Daarnaast geeft een voet die perfect bij de schoen en de zool past een onvergelijkbaar gevoel van stabiliteit.

…en een boost voor de performance
Naast comfortabel beschouwt de Astana ploeg de inlegzolen van Sidas als een echte aanjager voor prestaties. Het is een manier om dat ongrijpbare extra percentage van optimalisatie te bereiken dat tot grote winsten kan leiden. Deze optimalisatie van prestaties is gebaseerd op:

- minder vermoeidheid van de voeten. Comfortabele voeten betekent minder vermoeide voeten, waardoor je harder en langer kunt trappen.
- precisie trappen voor unieke prestaties. Je hebt nog nooit zo soepel en precies gefietst, wat weer zorgt voor meer efficiëntie.
- het lage gewicht van een product, een marginale maar niet onbelangrijke winst als je een hoger niveau wilt bereiken, terwijl het toch stijf genoeg blijft om je maximale energieoverdracht te geven zonder enig verlies.

Het oordeel van enkele wielrenners van de Astana ploeg

Davide Martinelli: ‘Ik ga nooit fietsen zonder mijn Sidas inlegzolen!’

‘Ik ga nooit meer fietsen zonder mijn Sidas inlegzolen. Ze maken alles een stuk comfortabeler, vooral tijdens lange ritten. Ik kan uren trappen zonder pijn aan m’n voeten. Ze geven me ook het aangename gevoel van soepel en efficiënt trappen, alsof mijn voeten optimaal in mijn schoenen aan het werk zijn. Ik had absoluut het gevoel dat er een voor en na was toen ik ze gebruikte’.

Laurens De Vreese: ‘Het is alsof ik een klein defect in mijn houding heb gecorrigeerd’

‘Sinds het begin van mijn carrière merkte ik een klein verschil tussen mijn linker- en rechtervoet, dat een meer uitgesproken beweging van de linkerknie naar buiten veroorzaakte. Deze onbalans zorgde eerst voor pijn na lange ritten. Echter, sinds ik Sidas inlegzolen gebruik voel ik me stabieler in mijn schoenen, alsof ik het defect heb gecorrigeerd. Ik kan me nu intensiever en langer inspannen, wat erg belangrijk is als je droomt van het winnen van grote races (lacht)…’