Blessures tijdens het hardlopen voorkomen?

Sidas geeft tips!

Hardlopers vragen zich nog wel eens af wat het nut is van inlegzolen voor in hardloopschoenen, helemaal als ze net een behoorlijk bedrag aan nieuwe hardloopschoenen hebben uitgegeven. Desalniettemin is Sidas ervan overtuigd dat deze inlegzolen essentieel zijn om het comfort en de prestaties te garanderen van de voeten die veel te verduren krijgen tijdens het hardlopen. Het voorkomen van blessures, het minimaliseren van schokken en maximaal comfort en ondersteuning tijdens het rennen zijn de belangrijkste voordelen van inlegzolen. Hieronder legt Sidas het uit!

Hoewel sport goed is voor je gezondheid, kan hardlopen een schadelijk effect op het lichaam hebben als het niet zorgvuldig gedaan wordt. Maar, let op, hardlopen is niet gevaarlijk, integendeel juist. Het risico op blessures is echter een realiteit waar 80% van de hardlopers al mee te maken heeft gehad. Waarom dit is? Een van de oorzaken is dat de voeten bij elke stap, bij elke houding, tot wel 3,5 keer het lichaamsgewicht moeten dragen.

Marie Maligorne, hoofd van het Sidas orthopedisch centrum, vertelt: ‘Na blaren, oververhitting en hematomen onder de nagels komen voet-, knie- en achillespeespijn het meeste voor’. Ze adviseert daarom om inlegzolen te gebruiken voor de genezing van blessures, maar ook om blessures of een terugval te voorkomen. Genezing én preventie, beide dankzij inlegzolen. 'We zitten echt in een structuur van anticiperen op de talrijke microtrauma’s die het lichaam bij elke stap opslaat. Ons doel is om de impact van schokgolven te minimaliseren. Om kortdurende blessures te voorkomen en om je te kunnen wijden aan je passie op de lange termijn, zodat je niet op 40-jarige leeftijd je hardloopschoenen al aan de wilgen moet hangen’. De expert, die de voeten van grote kampioenen door haar handen heeft zien gaan, geeft niettemin aan: ‘Onze claim is niet om een probleem op te lossen of een pas te corrigeren, maar om een comfortabele oplossing te bieden om blessures te voorkomen’.

De werking van Sidas inlegzolen
Om blessures te voorkomen, het comfort te verbeteren, de prestaties te verhogen en een echte meerwaarde te bieden in vergelijking met traditionele inlegzolen, zijn de Sidas inlegzolen voor hardlopers een compleet en technisch geheel. Alle inlegzolen zorgen voor:

- Comfort en demping, dankzij de EVA pad bij de hiel. Deze pad absorbeert schokken en beschermt de gewrichten. Daarnaast reduceert het anti-slip en antibacteriële Merrymesh materiaal de kans op oververhitting.
- Stabiliteit en ondersteuning van de voet, dankzij de 3D shell die de voetboog perfect ondersteunt. Deze innovatie zorgt tevens voor een ideale verdeling van drukzones, zodat alle spieren in de voet gelijk belast worden en dus overbelasting wordt voorkomen.
- Een natuurlijke afrolbeweging van de voeten, mede dankzij de EVA versteviging bij de middenvoet.
- Dynamiek, dankzij optimalisatie van de voorwaartse beweging bij de voorvoet.

De juiste Sidas inlegzolen kiezen
Een paar goede inlegzolen passen perfect bij je voeten en je manier van hardlopen. Net als bij het kiezen van de juiste schoenen, zijn er voor het vinden van de juiste inlegzolen ook een aantal selectiecriteria. Wat is je niveau? Ren je liever op asfalt of juist op niet geasfalteerde ondergronden? Heb je een verleden met blessures? Welk voordeel van inlegzolen is voor jou belangrijk: prestaties of comfort? Hoe zien jouw voeten eruit? Elke voet is namelijk uniek. De antwoorden op al deze vragen zorgen ervoor dat jij de voor jou perfect passende inlegzool kunt vinden.

Bij Sidas kun je terecht voor verschillende inlegzolen voor tijdens het hardlopen. Zo is de Run Protect perfect voor hardlopers die op zoek zijn naar stabiliteit en demping. De Run Sense is ideaal voor de geoefende hardlopers die veel kilometers per week loopt. Heb je een keuze gemaakt, dan kun je kiezen uit een 3Feet of 3D model. De 3Feet modellen zijn aangepast aan de hoogte van de voetboog, de 3D modellen zijn universeler, maar ook deze zolen passen zich aan je voeten aan. Naast deze zolen biedt Sidas onder andere nog de Custom Run, die volledig aan je voeten wordt aangepast.